Naši farmáři
Ve Farmářském domě najdete produkty, které pochází z rodinných farem, od malých výrobců, lokálních, ověřených producentů.
Zakladatelské farmy
Farma Basařovi
Jaroslav Hampl
Jsme rodinná farma hospodařící v malebném Podkrkonoší. Obhospodařujeme více než 500 hektarů zemědělské půdy, chováme přes 200 kusů dobytka plemene Aberdeen Angus, vyrábíme elektřinu a teplo v bioplynové stanici, provozujeme penzion, poskytujeme zemědělské služby a v neposlední řadě jsme uživatelé honitby Malé Labe Prosečné.
Novodobá historie naší farmy se píše od roku 1993. V tomto roce naši rodiče (Blahomír a Jaroslava) po 40 letech navázali na hospodaření našeho dědy a babičky, kterým bylo soukromé sedlačení násilně znemožněno v roce 1953, po nástupu zločineckého komunistického režimu k moci a následné kolektivizaci venkova a znárodňování. Rodiče začali hospodařit s 23 ha půdy a 16 kusy krav. Postupně se nám farma rozrůstala, po škole jsme se k hospodaření rodičů připojili i my, tři bratři (Jan, Ondřej a Jiří) a založili jsme společnost s ručením omezeným, kde jsme všichni jednatelé. Do chodu farmy se zapojují nadále rodiče, manželky a už i naše děti. Na farmě je mnoho různorodých aktivit, kde si každý člen rodiny najde tu svou.
Jsme rodinná farma hospodařící od roku 2015 v Prostředním Lánově. Zabýváme se ekologickým chovem skotu plemene Aberdeen Angus, farmovým chovem daňků, chovem vlastních koní a venkovním ustájením koní pro soukromé vlastníky.
Velkou radost nám dělá chov ryb (sumeček africký a pstruh) a pěstování zeleniny systémem Aquaponie. Jedná se o produkci potravin, který spojuje chov ryb s pěstováním rostlin bez půdy. Aquaponie využívá k růstu rostlin živinami nasycenou vodu z chovu již zmíněních ryb. Je zde naprostá absence hnojiv a chemikálií, jde o ten nejčistější systém chovu ryb a pěstování rostlin vůbec.
Partnerské farmy / producenti
Ovocnářská farma Kareš
Rodinná ovocnářská farma Václava a Petra Karešových pokračuje v rodinné tradici sadařů-ovocnářů, která nebyla dosud přerušena. V současné době obhospodařuje farma 40 ha ovocných sadů. Každým rokem je nejmodernější metodou prováděna nová výsadba, v sadech je vybudována velkoplošná závlaha, stále je modernizováno také technické vybavení farmy. Největší výměru sadů představuje výsadba jabloní a třešní, dále jsou zastoupeny švestky, hrušně, meruňky.
Svoji produkci zaměřuje farma na malé prodejce a spotřebitele. Dodávky ovoce od období sklizně až do měsíce dubna neomezeně po celý týden. Sady se nacházejí v pásmu hygienické ochrany vod, a tím je dána minimalizace použití chemikálií, farma produkuje kvalitní ovoce s nízkým obsahem škodlivin.měsíce dubna neomezeně po celý týden. Sady se nacházejí v pásmu hygienické ochrany vod, a tím je dána minimalizace použití chemikálií, farma produkuje kvalitní ovoce s nízkým obsahem škodlivin.
Kuře z Rašovic
Naše rodinná firma se zabývá chovem kuřat s následnou porážkou a expedicí chlazeného kuřecího masa. Jako rodinná farma chováme také skot a hospodaříme na více než 300 ha zemědělské půdy. Do budoucna tak chceme propojit chov kuřat s hospodařením. Obilí vypěstované na našich polích plánujeme využívat jako krmivo pro naše kuřata. Firmu FITaFER založil před lety pan Ing. Ladislav Martinek se svým synem. Oba se zabývali chovem kuřat a také technologií na jejich výkrm. Důraz kladli na kvalitu a výjimečnou chuť kuřecího masa. Proto se kuřata zde na farmě chovají v menších skupinách, kde jsou rozdělena podle věku. V jednotlivých odděleních mají dostatek prostoru a zároveň i více možností, aby se mohla pohybovat a trénovat tak svoje svalstvo. Pro chov je velmi důležitý přirozený režim den a noc. Pro správný vývoj a růst potřebují kuřata nejen denní světlo, ale také tmu, která je nezbytná pro odpočinek a regeneraci. Aby mělo kuřecí maso tu správnou kvalitu, musíme dopřát výkrmu ten správný čas. Proto zde na farmě rostou kuřata přibližně 70 dní a tím je zaručena naprostá vyzrálost a výjimečná chuť masa. Kuřata musí mít nepřetržitý dohled.
Díky navržené technologii pana Martinka je proto celý chov kuřat pod 24-hodinovým online monitoringem. Díky kvalitnímu krmivu a péči nejsou zapotřebí žádné růstové hormony, ani antibiotika, a nově ani antikokcidiotika. Maximální péče a zájem o chov kuřat je ochrannou známkou fit a fér a také zárukou kvality a jedinečné chuti, která si najde cestu i na Váš stůl.
Krkonošské mikrobylinky - Microgreens
Za krkonošskými mikrobylinkami stojíme my, dva studenti ČVUT, Martin Peška a Veronika Slavíková.
Nápad založit vertikální farmu Krkonošské mikrobylinky nás napadl během podzimní pandemie Covidu, když jsme jeden večer po online výuce sledovali film Davida Attenborougha – Život na naší planetě. David ve filmu popisuje a ukazuje změny naší planety za pouhý jeden lidský život. Na konci filmu nabízí možná řešení, jak naši planetu zachránit. Jedno z těchto řešení jsou vertikální farmy. Na západě, a především v Nizozemí je to již celkem běžná věc, ale u nás skoro žádné nejsou. Tak jsme si řekli, pojďme pěstovat mikrobylinky, které jsou naprosto našlapané vitamíny a minerály! A jako bonus za použití minima pitné vody.
EXIJERKY
Jerky které vyrábím dnes, jsou pořád ty samé jerky, které jsem dělal před lety pro sebe a pro své kámoše, když jsme šli na skialpy, na ryby, nebo na čundr do přírody. Když přišla pandemie koronaviru tak moje kuchyně osiřela a já začal vymýšlet čím obohatím náš sortiment na našem horském penzionu než se vše zase vrátí do normálu. Tak vznikly ExiJerky. Při výrobě kladu důraz zejména na výběr toho nejčerstvějšího a nejlibovějšího hovězího masa a opravdu tenké plátkování, díky tomu jsou ExiJerky skvěle stravitelné. ExiJerky připravuji ručně ve třech příchutích, tak aby nepřebily chuť hovězího masa. Je to perfektní svačinka pro kohokoli, ať už pro sportovce nebo jen tak jako pochoutka k pivku či vínu.
Ondra Exnar šéfkuchař
Rodina Novákova
Poslání rodiny Novákových:
Udržitelnost je pro nás cyklus, ve kterém na sebe všechny kroky navazují. Pivo vaříme z chmele a sladovnického ječmene, který pěstujeme na poli vedle pivovaru. Vaříme za pomocí zelené energie, kterou vyrábíme v bioplynové elektrárně. Kromě piva vyprodukuje samozřejmě i bio odpad. Mláto a kvasnice dáváme jako potravu našim kravám. Z hnoje pak poháníme opět "bioplynku" a nabíjíme auto, které pak pivo rozváží.
Domácí pro nás znamená, že si pro to můžeme v naprosté většině případů dojít pěšky a lokální pak to, že si technologii neobjednáme z druhého konce světa, ale pokud to jde, necháme si je vyrobit ve vedlejším městě, nebo alespoň v ČR.
Dělali jsme to tak vždycky a budeme to dělat i nadále. Je to přístup, který máme v sobě hluboce zakořeněný a jsme šťastni, že ho můžeme předávat dál.
Novákovi z Obory.
Farma Křížov pod Blaníkem
Do Křížova se rodina Vondrákova přestěhovala v roce 2017. V létě 2017 změnili ornou půdu na sady a začali pěstovat Bez černý odrůd Haschberg a Sampo. Teď se starají o 3 256 stromů na 5,33 hektarech. Bez si zamilovali.
Bez byl odjakživa živoucí lékárnou. V lidové tradici se říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. Bez dostávali nevěsty darem na svatbě. Bez je ochránce obydlí i úrody.
Vinařství Josef Valihrach
Vinařství Valihrach je rodinná firma, která nyní obhospodařuje asi 20 hektarů vinic.
Josef Valihrach se narodil a celý život žije v Krumvíři. Lásku k vínu zdědil po svém tatínkovi a hned jakmile to bylo možné, začal se vinařině věnovat naplno. Své první víno vyrobil ve čtrnácti letech, takže má více než čtyřicetiletou praxi a už jen čekal na vhodnou chvíli – tou byl 17. listopad a hned v roce 1990 vzniká firma Vinařství Josef Valihrach.
Obec Krumvíř patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti, která umožňuje svými podmínkami pěstování široké škály odrůd.
Svoji výrobu zaměřují především na kvalitní přívlastková vína, vína archivní, barrique, cuvée či ledová vína. Poctou pro vína z vinařství Valihrach je bezesporu podávání při oficiálních návštěvách. Lahodná vína z tohoto vinařství ochutnala například Hillary Clintonová, princ Charles nebo japonský císař Akihita. Vinařství se může pochlubit mnohými mezinárodními úspěchy v ocenění jejích vín.
Největším domácím oceněním je pak prestižní titul "Vinař roku České republiky", kdy tento titul získalo vinařství Valihrach třikrát.
Vesnické dobroty - Rodinná farma
Vesnické dobroty je rodinná farma z Českého ráje, která se zabývá výrobou džemů, sirupů, omáček a dalších produktů. Hlavním zdrojem jejich surovin, je vlastní sad a pole. Tam se rodí ovoce, zelenina a bylinky, ze kterých vám připravují džemy, ovocné i bylinné sirupy, chutney, omáčky a pečené čaje.
Jejich statek tu je přes 300 let a některé stromy v sadu jsou staré minimálně 80 let.
Vše pro vás vyrábí ručně, bez chemie a s láskou.
Jana Kuntošová – ta, co pro vás dobroty vaří
Farma Král
Rodinná farma, která začala od léta roku 2016 provozovat drůbežárnu v Břežanech II. u Českého Brodu. Zaměřuje se na chov nosnic ve dvou halách na podestýlce. Chov je od prvopočátku zaměřen na maximální zdraví nosnic.
Kvalitní vejce z podestýlkového chovu:
- chov je zaměřen na maximální zdraví nosnic a kvalitu vajec pro odběratele
- tato forma chovu umožňuje projevit přirozené chování nosnic
- nosnice jsou krmeny výhradně pšenicí, kukuřicí a sójou vlastní výroby
- farma zaručuje čerstvost, správnou barevnost žloutku.
Rodinná farma Králových byla v roce 2017 oceněna titulem „Zemědělský hospodář Středočeského kraje“. V roce 2018 získala Královská vejce certifikát „Regionální produkt Polabí“.
Hradecké delikatesy
Manufaktura vznikla v roce 2010 v Hradci Králové. Za vznikem stojí manželé Petra a David Kilingrovi. Od počátku fungování manufaktury usilují o spojení tří základních principů: co nejšetrnějšího – ekologického pěstování surovin s prokazatelnými vlastnostmi i zdrojem, jejich následného zpracování do formy delikátních a více či méně tradičních výrobků a jejich následného přímého prodeje. Krom maximální snahy nešetřit na kvalitě a množství/poměrech surovin se snaží dát chuti co největší zážitkovou hodnotu.
Receptury, mixy bylin a výsledná chuť jsou od Petry, resp. jí přicházejí na mysl intuitivně a neustále se vyvíjejí. Veškeré úsilí zaměřují na kvalitu a chuťovou vyváženost svých výrobků. Delikatesy jsou vyráběny z přírodních surovin, bez zbytečné chemie. Vše se vyrábí ručně a především srdcem.
Včelí farma Bucharovi
Bucharovi začínali jako asi všichni, s pár úly včer v roce 1993. Od té doby vybudovali několik včelínů, které jsou rozmístěné v různých lokalitách Krkonoš. Postupem času začali chovat i vlastní matky. Dnes mají rodinnou farmu, která vyrábí kvalitní domácí med a v každé sklenici je kus jejich poctivé práce.
Vinařství Manual s.r.o.
VINICE V SRDCI ČESKÉHO RÁJE
S pokorou k přírodě a za použití zdravého selského rozumu, vysadili farmáři čtyři odrůdy révy vinné, které u nich v ČESKÉM RÁJI zvládnou rozmary počasí a budou, za jejich "drobného" přispění prací, plodit bílé, ale i modré hrozny. Na rozloze dvou hektarů pěstují odolné PIWI odrůdy. Hrozny zpracovávají ve vlastním moderním vinařství na dohled od vinice. Na vinici pracují v EKO režimu.
Hlavním produktem je samozřejmě víno, ale v nabídce mají i výborné vinné mošty z bílých a modrých hroznů.
Pastastory
PASTASTORY
Příběh těstovin značky Pastastory začal velkou láskou k italským těstovinám. Jejich chutí, pestrostí a rychlou přípravou.
Tak majitelé firmy zkusili vyrobit jejich vlastní těstoviny. Tak vznikla firma Pastastory. Takové byly jejich první krůčky, které jim ukázaly směr jejich cesty. Cesty, která je tolik baví. Zakládájí si na kvalitních surovinách a správné přípravě. Ale hlavně vše co dělají, dělají s láskou. Díky podpoře zákazníků a jejich důvěře ve značku Pastastory, a s tím správným zápalem vznikají i další a další produkty.
Montamilk
MONTAMILK
Mléčné výrobky vyráběné v minimlékárně jsou vyráběny z vlastního mléka farmářů, při výrobě převládá ruční práce. Pouze pasterizace probíhá ve stroji. Každý výrobek se snaží vyladit tak, aby byl chutný a originální. Nesnaží se dělat sériovou výrobu. Jde jim o kvalitu, chuť a radost při práci. Vaří si částečně sami sirupy a marmelády, kterými dochucují mléčné výrobky. Spolupracují s firmou Usušeno ze Semic, která jim dodává další sirupy a marmelády.
Při objednání do 18 h si můžete
nákup vyzvednout už druhý den od 9 h
Nakupovat můžete
až týden dopředu
Tipy na přípravu našich produktů
Bezkontaktní vyzvednutí v chladícím
boxu ve Vrchlabí. Denně 9–21 h