Jaké vybrat maso?
Abyste mohli u sporáku zazářit, připravili jsme pro vás
praktického pomocníka.
Líčka
Jsou žvýkacími svaly skotu. Tento sval je nejvíce namáhaným svalem vůbec. Je libový, ale obsahuje vysoký podíl vazivových tkání. Výborné na dušení
Krk
Je prorostlé a svalovité maso. Je vhodné pro delší tepelné zpracování, jako je dušení, vaření i pečení, na guláš, výborné je z něho trhané hovězí maso.
Hrudí
Jedná se o dobře prorostlé a velice chutné maso s větším obsahem vaziva. Vhodné na pomalé pečení či vaření.
Vysoký roštěnec - Ribeye steak
Je jemné, tukem prorostlé maso, které je skvěle šťavnaté. Vysoký roštěnec je hned po svíčkové nejměkčí část hovězího. Vhodné na steaky či pomalé pečení.
Veverka - Hanger Steak
Dlouhý a houževnatý, pásově tvarovaný, plochý kus masa, někdy se veverka nazývá "řeznická panenka". Peče se na grilu nebo na pánvi.
Žebra
Vhodné na silný hovězí vývar. Hodí se i k pozvolnému pečení a dušení, vrchní libový plátek z vyzrálého řezu lze využít na minutky.
Falešná svíčková pérko - Chuck tender steak
Vhodné nejen k dušení a pečení, ale také k pošírování, lze naložit také do marinády a upéct vcelku, vhodné na špikování. Malé libové steaky na způsob medailonků, na rychlé opékání.
Loupaná plec - Top-blade steak
Velmi chutný libový kus masa. Obsahuje velké množství kolagenu. Steak se porcuje ze střední části plece. Top-blade steak je tak po úpravě měkký a šťavnatý.
Kližka
Jedná se o značně namáhané svalstvo nohou skotu, proto je značně šlachovité a klihovité. Nejtypičtější a nejlepší maso na výborný guláš nebo, ragú, trhané maso. Díky tuhému kolagenu se nehodí k rychlým úpravám.
Ossobuco
Je kližka s kostí. Perfektní k pečení nebo grilování. Šťavnatá morková kost dodává masu hutnou a chutnou hovězí šťávu.
Nízký roštěnec - Striploin steak
Nízký roštěnec je libovější než vysoký. Na grilu na steaky jsou oba roštěnce vynikající. Skvělé maso také na roastbeef
Pravá svíčková - Tenderloin steak
Má jemná vlákna a steak je velmi křehký. Absolutně nejlibovější maso s minimálním obsahem povrchového tuku i mramorováním. Vhodné na steaky.
Oponka
Je sval, který drží bránici skotu, neustále pracuje – při každém nádechu i výdechu. Je to jeden z nejdelších, nejužších, nejtenčích kusů masa. Kombinace šťavnatosti a výrazné železité chuti.
Pupek steak - Flank steak
Kus, který se vyřezává ze spodní části pupku. Vhodný na pečení, grilování. Flank steak má intenzivní lahodnou chuť.
Pupek
Plochý sval s dlouhými hrubšími vlákny, má bohaté vnitřní tukové krytí. Vhodný na pečení, na rolády
Květová špička - Rump steak
Nejlepší část zadního hovězího. Velice jemné maso, které najdete v horní části kýty, upravit lze téměř jakkoli.
Ořech - Thick flank steak
Libové a kvalitní hovězí maso z nejvyšší části zadní kýty. Libový skvělý steak.
Holubička
Kousek zadní kýty. Vhodné na steaky i pečení vcelku. Na minutky - orestované na nudličky.
Picanha - Špička květové špičky
Vrchní část hovězí zadní kýty i s tukovým krytím. Doporučuje se grilovat nebo péct. Zpravidla v celku a poté krájet na plátky.
Zadní
Sem patří maso z kýty a plece. Maso je tvořeno většími svaly, které jsou charakteristické svojí libovostí. Hodí se na pečení v celku, na dušení, můžete z něj klidně vyrábět rolády a používat i k omáčkám.
Falešná svíčková - Tip steak
Hladký, pravidelný kus masa ze zadní kýty. Vhodné na ptáčky, tatarák.
Oháňka
Namáhaný sval s krátkými vlákny. Je vhodná na polévku (silný vývar), na vaření nebo do ragú.
Přední
Je tvořeno zejména menšími svaly, které v bohaté míře obsahuje vazivo a je tučnější. Výborné na omáčky.
Diamant - Diamond steak
Špička hovězí plece. Vhodný k přípravě steaků, tatarského bifteku, na grilování.
Hovězí zadní steak
Vhodné na klasicky připravované steaky. Připravujeme z něho také extra vyzrálý SPECIÁL steak.
Při objednání do 18 h si můžete
nákup vyzvednout už druhý den od 9 h
Nakupovat můžete
až týden dopředu
Tipy na přípravu našich produktů
Bezkontaktní vyzvednutí v chladícím
boxu ve Vrchlabí. Denně 9–21 h